Santai

Derma Darah : Tak ‘sado’ lah kalau takut jarum

Derma Darah : Tak ‘sado’ lah kalau takut jarum

Derma Darah : Tak ‘sado’ lah kalau takut jarum. Kali ini Fiqqq tidak mahu lepaskan peluang untuk derma darah dek beberapa kali terlepas berbuat demikian. Almaklumlah, kalau derma darah perlu simpan sticker dalam buku sijil tapi selalu tertinggal. Kali ini, mereka bekalkan sticker tu dan boleh tampal sendiri. Siap dapat sijil lagi. Hahaha.

 

Walaupun sudah beberapa kali menderma, berdebar saat dicucuk jarum masih ada. Berpeluh tangan. Hahaha. Jarum untuk derma darah bukan jarum biasa. Besar sikit dan ngilu juga lah saat tengok apabila jururawat tu cucuk. Sssuuuppp !!! Adehhh.
Laju juga Fiqqq punya beg darah ni penuh. Tidak sampai 20 minit pun. Sekali derma darah sebanyak 450ml. Lain orang, lain kuantiti sebab perlu ikut berat, tinggi dan macam-macamlah. Boleh tanya doktor. Hahaha. Siapa darah A? Kita geng. 😀
Dapat air milo ini yang paling Fiqqq suka. Sedap dan manis. Adakala minta juga untuk tambah. Walhal air milo hospital je pun. Hahaha. Selalunya yang pil-pil tu tak makan pun. Katanya untuk tambah darah dan cuci darah.  Kali ini Fiqqq nak cuba.
Apapun, banyak faedahnya derma darah ni. Nampak macam simple dan remeh tapi ada orang yang sangat-sangat memerlukan. Jadi, buanglah rasa takut jarum atau darah dan niat untuk membantu. Tak ‘sado’ lah kalau takut jarum. Hahaha.
Afiq Halid
<p>Personal . Food . Event . Travel<br /> Kelab Blogger Ben Ashaari<br /> Host #fungryTV</p> <p>Instagram : @afiqhalid<br /> Facebook : Afiq Halid</p>
http://www.afiqhalid.com

6 thoughts on “Derma Darah : Tak ‘sado’ lah kalau takut jarum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top