7 Perkara Menarik dengan macOS Sierra
Santai

7 Perkara Menarik dengan macOS Sierra

7 Perkara Menarik dengan macOS Sierra

Selepas menunggu dalam 28 minit, akhirnya MacBook Air Fiqqq menggunakan versi macOS Sierra sepenuhnya. Mula-mula takut juga nak upgrade tapi yakin bahawa Apple akan beri yang terbaik dan perkara yang menarik.

1. Siri

Selain daripada iPhone dan iPad mahupun iPod yang ada, kini Fiqqq boleh bercakap dengan MacBook. Dengan adanya siri, lebih mudah untuk Fiqqq cari fail atau sebarang aktiviti dalam komputer yang ingin dilakukan. Senang cerita, kalau malas nak cari, tanya sahaja siri.
“Siri, please open YouTube.com … “
 
“Siri, please search all my pdf file … “
 
“Siri, play Top 40 playlist in iTunes … “
 

2. Wallpaper baharu

Cantikkan wallpaper baru ni? Tidak ada apa yang menarik cuma dengan ada wallpaper baharu ini Fiqqq tahu versi apa yang sedang digunakan. Sebab setiap cersi yang Apple keluarkan mesti ada wallpaper khas yang diberikan. Nampak eksklusifkan? Hahaha.

3. Notifikasi

Fiqqq boleh pantau aktiviti yang berlaku dalam MacBook. Notifikasi ini lebih terperinci dan sistematik dalam memberitahu apa yang kita terima dan sebagainya. Contoh, Fiqqq muat turun cerita Lights Out , Warcraft dan sebagainya akan ada senarai. Lebih kurang macam notifikasi di iPhone.

4. Storage Management

 
Lebih mudah untuk Fiqqq tahu dan mengendalikan fail yang ada dalam MacBook. Mana satu fail yang banyak kita gunakan dan makan ruang. Fail apa yang perlu kita buang dan kurangkan. Tidaklah kita tercari-cari seperti sebelum ini.
Almaklumlah, ada kala kita sudah buang beberapa fail yang tidak lagi kita gunakan tapi kapasiti ruang dalam MacBook masih penuh. Pernah jadikan? Haaaaa.

5. Pages

 
Tidaklah banyak-banyak aplikasi Pages yang perlu Fiqqq minimize atau buka dan tutup sebab sudah ada tab bar. Sangat memudahkan Fiqqq untuk menyiapkan kerja. Lebih-lebih lagi perkara yang melibatkan banyak teks yang ingin Fiqqq baca dan karang.
Sebelum itu, perlu tukar di bahagian System Preferences dan klik pada Dock. Jumpa seperti ini tukar prefer tabs when opening documents kepada always. Hahaha.

6. Video

Video yang Fiqqq buka di website boleh diasingkan daripada page yang sedang Fiqqq layari. Jadi, video tersebut akan sentiasa main walaupun kita sedang lakukan kerja-kerja lain.
Macam inilah yang Fiqqq maksudkan. Video tersebut akan sentiasa dapat Fiqqq lihat walaupun pergi ke page yang lain. Senangkan? Cubalah nanti. Hahahaha.

7. iTunes

Tidak banyak berubah dalam iTunes. Hanya layout dan beberapa teks berubah mengikut versi iOS10. Bahagian ini tidak terlalu ‘wow’ sangat lah. Bagi Fiqqq, asal boleh dengan musik waktu buat kerja sudah memadai. Hahaha.
Sebenarnya banyak kelebihan yang ada apabila Fiqqq upgrade kepada macOS Sierra ini cuma belum habis terjah lagi. Lebih kepada memudahkan untuk Fiqqq sync dengan iPhone dan sebagainya. Banyak aktiviti yang dimudahkan dalam versi ini. Senang kerja dibuatnya. Apapun terpulang kepada cara kita mengendalikannya. Kan … kan … kan ???
Afiq Halid

Personal . Food . Event . Travel

Instagram : @afiqhalid
Facebook : Afiq Halid

http://www.afiqhalid.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back To Top